Necto Learning Lab er en tilbagevendende aktivitet, hvor Necto samler landets dygtigste forskere og praktikere inden for mental sundhed i danske SMV’er.
Necto lægger i foråret 2025 de første trædesten til et toårigt trivselsprojekt i landbrugsbranchen. Som første skridt inviterer vi til et learning lab, hvor du og/eller en kollega kan få ny viden og inspiration til arbejdet med trivsel i landbrugsbranchen. Vores ambition for dagen er at fortælle dig om projektets arbejdspakker og få dit bidrag til udviklingen af dem. Derudover får du mulighed for at dele erfaringer, bidrage med din viden og være med til at sætte fokus på trivsel og mental sundhed i landbruget.
Programmet er under udvikling men byder bl.a. på:
Kontakt Annegrete Dall Visby (adv@necto.info) hvis du eller en kollega arbejder med trivsel i landbrugsbranchen og er interesseret i at deltage. Learning Lab’et afholdes på Hotel Severin i Middelfart. Det er gratis at deltage, men der er begrænset antal pladser, så det er først til mølle.
Resultaterne af learning lab’et præsenteres på denne side efter arrangementets afholdelse.
Learning Lab: Lederes egen trivsel og arbejdsmiljø
Nectos første Learning Lab blev afholdt 1. februar 2024 og satte fokus på lederes egen trivsel og arbejdsmiljø, med ni skarpe indlæg og perspektivrige snakke om, hvordan vi sammen løfter den vigtige dagsorden på de danske arbejdspladser.
Learning Labbet blev holdt i samarbejde med Lederne – Danmarks største lederorganisation og Lill Palmblad og bød på oplæg om en række projekter med fokus på leders trivsel.
Necto Learning Lab A blev afholdt 11. april 2024 og satte fokus på, hvilke særlige udfordringer danske SMV’er oplever i det psykosociale arbejdsmiljø.
Vi dykkede ned i, hvilke brancher og jobtyper, der er hårdest ramt og hvilke årsager der ligger bag.
Necto Learning Lab B løb af stablen onsdags d. 15. maj 2024. Sammen med en gruppe af nogle af de førende forskere i Danmark og relevante parter og centrale aktører på området kortlagde vi den bedst tilgængelige viden om interventioner for bedre mental sundhed i SMV’er, herunder hvad der virker for hvem, hvorfor, og hvilke barrierer og muligheder eksisterer for virkningsfulde indsatser.
Download
Yderligere materiale fra dagen
Sammenfatning af forskningsviden om arbejdsmiljøarbejde og rådgivning af små virksomheder, Hans Jørgen Limborg & Peter Hasle
Notat – Viden om effektive indsatser til at styrke det psykosociale arbejdsmiljø i små og mellemstore virksomheder, Christian Dyrlund Wåhlin-Jacobsen og Johan Simonsen Abildgaard
Her giver Christian Dyrlund Wålin-Jacobsen, lektor ved CBS, et indblik i relevant forskningsviden om effektive indsatser for at styrke den mentale sundhed i SMV’er.
Her giver Peter Hasle, professor ved Syddansk Universitet, sine perspektiver på vigtige overvejelser i forhold til at arbejde sammen med danske SMV’er om at styrke den mentale sundhed i arbejdslivet.
Her giver Kasper Edwards, lektor ved DTU, et kort indblik i et design or interventioner i SMV’er, der bygger på inddragelse og eksperimenter – og som med stor succes er blevet afprøvet på en række arbejdspladser.
Necto Learning Lab C samlede mandag d. 26. august 2024 over 50 praktikere – arbejdsmiljøprofessionelle og forskere – til et Necto Learning Lab, hvor vi inspirerede hinanden med viden og erfaringer med at omsætte forskning om trivsel og mental sundhed til virksomhedernes virkelighed og hverdag.
Download
Den 15. januar 2025 samlede Necto en række aktører på tværs af tv-produktionsmiljøet til en videns- og erfaringsudveksling om, hvad der belaster og begejstrer i en branche, der er præget af mange løst ansatte, højt arbejdstempo og præstationspres.
Necto havde inviteret tre gæster til at komme med hver deres bud på, hvordan man på forskellige niveauer kan arbejde med mental sundhed og trivsel, på trods af de vilkår der arbejdes under. Efterfølgende delte deltagerne erfaringer, gav praksisnære løsningsforslag, og identificerede de lavthængende frugter, som branchen kan begynde at arbejde med.
Download
Her giver Louise Dinesen, erhvervspsykolog, autoriseret arbejdsmiljørådgiver sit bud på hvad der både belaster og begejstrer i tv-produktionsmiljøet. En branche, der er præget højintensitet og stor grad af mening, samtidig med at der er mange løst ansatte, der gør det svært at få sagt tingene, når de er svære.
Her fortæller Jan Bacher Dirchsen, fakta- og dokumentarproducent hos Bermuda Production hvordan han har arbejdet med supervision i tv-produktionsmiljøet. Jan bruger systematiske ”trivsels-tjek-in” med produktionsholdet, hvor de kan tale om det, der er udfordrende og sårbart. Og dermed styrke samarbejdet og mindske misforståelser og konflikter.
Den 4. april samlede Necto en række arbejdsmiljøprofessionelle samt offentlige og private central aktører til Learning Lab’et “Værktøjer, der virker i virkeligheden – hvordan?”. Arrangementet blev afholdt i samarbejde med IDA Arbejdsmiljø (SAM), Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og AM-PRO.
Fokus var på, hvordan vi udvikler og formidler arbejdsmiljøværktøjer, så de faktisk bliver brugt – og skaber forandring i praksis.
Tryk her for at læse mere om Learning Lab’et
Download Opsamlingsnotat
Yderligere materiale fra dagen
Hvad skal der til for, at værktøjer bliver fundet – og brugt? Ole Henning Sørensen, Ph.d., Chefkonsulent, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Værktøjer – hvilke formater virker i praksis? Mads Kristoffer Lund, Udviklingskonsulent, BFA og forperson for IDA Arbejdsmiljø
Gl. Kongevej 11-13
1610 København
Telefon: +45 70 70 73 11
Email: info@necto.info
CVR: 44043009
Stiftet og finansieret af Velliv Foreningen